zondag 11 januari 2015

Tweede kamer over Lelystad Airport (18/12)– alles blijft zoals het was

Op de laatste vergaderdag voor de kerst (18-12-2014) werd er in de tweede kamer gesproken over luchtvaart (VAO Luchtvaart). Ook Lelystad Airport kwam aan bod tijdens de VAO Luchtvaart.

Motie GroenLinks “betrek onderzoek EU bij besluitvorming” [aangehouden]
De Europese Unie (EU) heeft onlangs een onderzoek uitgevoerd naar 20 nieuwe regionale luchthavens die de afgelopen tien jaar werden geopend in Europa. De conclusie van dit onderzoek was helder: met regionale luchthavens wordt geen geld verdiend en het levert nauwelijks extra werkgelegenheid op.
In de motie van GroenLinks werd gevraagd of dit EU-onderzoek betrokken kan worden bij de besluitvorming over Lelystad Airport. Staatsecretaris Mansveld zegde toe dit onderzoek te betrekken bij de besluitvorming. Hierop besloot GroenLinks de motie aan te houden (niet in stemming te brengen).

Motie SP “stop met de uitbreiding Lelystad Airport” (verworpen)
De SP bracht een motie in om te stoppen met de uitbreiding van Lelystad Airport. Lelystad Airport is niet nodig want op de andere vliegvelden (waaronder Schiphol) is nog ruim voldoende capaciteit beschikbaar. Daarnaast voorziet Lelystad Airport niet in een behoefte bij luchtvaartmaatschappijen, passagiers of omwonenden. Tot slot voert de SP aan dat Lelystad Airport in een zeer vogelrijk gebied ligt met een verhoogde kans op vogelaanvaringen. De motie werd verworpen.

En daarmee is er dus niets aan het dossier Lelystad Airport veranderd. Het luchthavenbesluit wordt – als de Raad van State instemt -  verwacht in april 2015.

Meer informatie:Geen opmerkingen:

Een reactie posten