zondag 11 mei 2014

Nieuwsuur over Lelystad Airport "Wordt Lelystad een spookvliegveld?"

Op 29 april had Nieuwsuur een item over de uitbreiding van Lelystad Airport. Nieuwsuur over de uitbreiding:

Schiphol wil uitbreiden naar Lelystad. Op dat vliegveld moeten straks vliegtuigen landen die niet meer op Schiphol terecht kunnen vanwege geluidsoverlast. Maar volgens betrokkenen uit de luchtvaartsector is de uitbreiding naar Lelystad overbodig en maakt Schiphol de verkeerde keuzes.[..] 
Investeren in Lelystad is weggegooid geld, vinden betrokkenen uit de luchtvaartsector. De plannen uit 2008 zijn verouderd en moeten opnieuw worden bekeken. Ook de verwachte groei van het aantal vluchten zou moeten worden bijgesteld. Schiphol heeft veel last van de concurrentie van andere luchthavens.
Twee weken geleden werd bekend dat de luchthaven van Istanbul Schiphol voorbij streeft qua aantallen passagiers. De bedreigingen komen ook uit AziĆ« en het Midden-Oosten. Air France KLM-bestuurder Peter Hartman stelde onlangs nog dat de groei van het aantal vluchten waar men vanuit gaat niet meer realistisch is. 
Bovendien willen de meeste luchtvaartmaatschappijen helemaal niet op Lelystad vliegen. Ze blijven liever op Schiphol, waar er meer faciliteiten voor de passagiers zijn en die passagiers makkelijker kunnen overstappen. De meeste betrokkenen uit de luchtvaartsector stellen dat Schiphol beter in zichzelf kan investeren om de concurrentie met het buitenland aan te gaan.
Door verkeerde keuzes zou Schiphol de internationale concurrentieslag met andere luchthavens dreigen te verliezen, met alle schade voor de Nederlandse economie van dien. VNO-NCW topman Bernard Wientjes maakt zich zorgen over het gebrek aan samenwerking tussen de luchtvaartmaatschappijen en Schiphol. Hij wijst op het grote belang van Schiphol voor de Nederlandse economie.
Casper Maasdam, directeur External Affairs luchtvaartmaatschappij ArkeFly, is tegen het verplaatsen van vluchten van Schiphol naar Lelystad. Zijn maatschappij zal er niet op vliegen. Paul Vermast, raadslid voor GroenLinks in Dronten, vreest overlast, milieu- en geluidshinder. Ook denkt hij dat Lelystad een spookluchthaven zal worden.

Via deze link kom je direct uit bij de uitzending van Nieuwsuur.Geen opmerkingen:

Een reactie posten