zaterdag 26 augustus 2017

Alternatieve B++ route lijkt gunstig voor Biddinghuizen

Vrijdag 25 augustus presenteerde vliegveld Teuge een alternatieve vliegroute B++ voor Lelystad Airport aan Statenleden en leden van de Tweede Kamer.

B++ route lijkt gunstig voor Biddinghuizen
De nieuwe B++ route is een alternatief op de B+ route zoals die nu opgenomen is in het luchthavenbesluit.

Bij westenwind (80% van de tijd)
Vliegtuigen stijgen op richting Almere, buigen af naar Zeewolde en zetten dan koers richting Biddinghuizen.
Het uitvliegende verkeer maakt ter plaatse van Dorhout Mees een bocht naar rechts en steekt het Veluwemeer over. Via Hulshorst, Uddel en Kootwijk wordt dan ter hoogte van Ede aangesloten op de hogere vliegroutes (>6000 voet).

Bij oostenwind (20% van de tijd)
Vliegtuigen stijgen op richting Dronten. Vervolgens vliegen ze richting Kampen. Boven Roggebot draaien ze naar het zuiden. Via het Abbertbos, Spijkbos, Walibi Flevo en de Bremerbaai vliegen ze naar Hulshorst waar ze aansluiten op de vliegroute.

Vliegroute B++
Hieronder is de vliegroutes B++ weergegeven. De gele route is de route B+ zoals deze nu is opgenomen in het luchthavenbesluit en het routebesluit. De groene route is de alternatieve B++ route van vliegveld Teuge.


(vliegroute in groot formaat) 

(vliegroute B++ in PDF format)

De nieuwe B++ route lijkt gunstig voor Biddinghuizen. De routes komen verder van de dorpskern af te liggen. Geluidsberekeningen zullen dit moeten aantonen.

Is dit de nieuwe vliegroute?
Dat is nog maar de vraag. Eerder is een vergelijkbare route afgevallen door protesten van de gemeenten Harderwijk, Ermelo, Nunspeet en omdat een aantal natuurgebieden hierbij op zeer lage hoogte wordt overvlogen.

Staatssecretaris Dijksma heeft aangegeven dat wat haar betreft de B+ route zoals opgenomen in het luchthavenbesluit 'heilig' is. Afwijken hiervan zal namelijk tot aanpassing van de MER leiden en dus het risico op extra inspraak en veel vertraging. Aangezien er nu zo'n 200 miljoen euro wordt gestoken in de luchthaven en de bijbehorende infrastructuur en omdat Schiphol dit jaar 'vol' raakt zal de Staatssecretaris hier waarschijnlijk niet aan willen morrelen.

Eigenlijk is niemand blij met deze vliegroutes. Er moet over een grote afstand langdurig laag (<2 km) worden gevlogen: dit levert veel geluidsoverlast op, is onveilig (vogelaanvaringen) en kost extra brandstof.
Voor een goede en veilige vliegroute van Lelystad Airport moet het luchtruim van Nederland opnieuw ingedeeld worden. Dit laat echter nog jaren op zich wachten en daar wil Schiphol en de politiek niet op wachten.

Vervolg
Het bureau Helios voert een second opinion uit naar de vliegroutes. Op 13 september spreekt de Tweede Kamer weer over Lelystad Airport. Naar verwachting zal de Staatssecretaris kort daarna het routebesluit nemen. Het vaststellen van het routebesluit is een ministeriĆ«le verantwoordelijkheid waarbij geen (bestuurlijk) beroep mogelijk is. Actiegroep Hoogoverijssel heeft aangekondigd een civiele procedure te starten tegen dit besluit en is hiervoor 100.000 euro aan het inzamelen.


4 opmerkingen:

 1. Ik blijf het krankzinnig vinden dat we hiermee opgezadeld worden. Waarom krijgt de luchtvaart altijd carte blanche? Waarom lijkt het leefgenot van de burger altijd het onderspit te delven voor de 'heilige' groei?

  Nederland wordt steeds voller. Wellicht moeten we accepteren dat we in een stadstaat wonen. Ik weet het niet meer, misschien dan maar eens tijd om buiten die stad te gaan kijken of we daar nog rustig kunnen wonen..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er is een alternatief, SchipholKatwijk, een vliegveld in zee aan het eind van een dijk.
  Betaalbare oplossing en geen enkele overlast of beperking.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat klinkt mooi, maar gaat never nooit gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mogelijk verstandig om de rechterlijke uitspraak van milieudefensie tegen de staat na te laten kijken i.v.m. de luchtkwaliteit in Nederland. Daarin verbiedt de rechter o.a. maatregelen die leiden tot nieuwe overschrijdingen van de wet. Bijv het aanleggen van een extra vliegveld??

  BeantwoordenVerwijderen