maandag 29 november 2021

IJk je interne geluidsmeter met oefening luchtmacht

Het zijn altijd lastige discussies rondom het verwachte geluid van Lelystad Airport; hoeveel geluidsoverlast geeft 40 dB? Hoeveel is 35 dB? En 50 dB, hoe hard is dat eigenlijk? We hadden natuurlijk al de belevingsvlucht, maar dat is alweer een tijdje geleden en daar waren ook nog wel wat kanttekeningen bij te plaatsen.

De aankomende periode is er een unieke gelegenheid om je ‘interne’ geluidsmeter te ijken, want de luchtmacht voert laagvlieg- oefenvluchten uit met een Hercules C-130. Daarnaast heeft Sensornet inmiddels diverse meetpunten geplaatst onder de toekomstige vliegroutes van Lelystad Airport. Hoor je de Hercules overkomen, dan kun je via onderstaande links kijken wat de meetpunten van Sensornet aangeven. Zo krijg je een gevoel hoe hard (of zacht) die decibellen  in de praktijk nou echt klinken. 

Oefenvlucht met Hercules C-130

De luchtmacht gaat van 29 november tot en met 17 december meerdere trainingsvluchten uitvoeren met een Hercules C-130-transportvliegtuig (operatie Tech Bull). Het toestel vliegt daarbij laag over grote delen van Nederland, waaronder Flevoland, de Veluwe en Noord-Nederland. Om de piloten verschillende routes te kunnen geven en om de geluidsoverlast te spreiden, is gekozen voor een groot oefengebied. In het rode gebied gaat de Hercules C-130 trainingsvluchten uitvoeren. Dat gebeurt op werkdagen en in de avonduren. Helaas is het precieze vliegschema niet bekend. 

Defensie gaat oefenen met een nachtzichtkijker en het 'Cargo Delivery System. Met dat systeem kan vracht met een parachute worden gedropt. Om de lading veilig te laten landen, is het volgens de Luchtmacht noodzakelijk om laag te vliegen. De militairen oefenen dit al als voorbereiding op een uitzending naar Mali. De Hercules C-130 wordt daar gebruikt voor het droppen van personeel en materieel in gebieden waar vliegtuigen niet kunnen landen. Daarnaast kan het transportvliegtuig opstijgen en landen op onverharde landingsbanen.
Geluidsmetingen Sensornet

Sensornet heeft – in opdracht van verschillende gemeenten en provincies – meerdere meetpunten voor vliegtuiglawaai onder de toekomstige aanvliegroutes van Lelystad Airport. Deze metingen draaien al een hele tijd zodat er een goed beeld is van de nulsituatie, dus voordat de vliegtuigen van Lelystad Airport daadwerkelijk gaan vliegen. Als je de Hercules hoort vliegen, dan kun je realtime meekijken via onderstaande links in de metingen van Sensornet. Zo krijg je een beter gevoel voor de meetwaarden. 

Links:

update - passerende Hercules goed zichtbaar in geluidsmeting Biddinghuizen
Geen opmerkingen:

Een reactie posten