zondag 2 februari 2014

Biddinghuizen krijgt geluidsmeetpunt vliegtuiglawaai

B&W van Dronten stemmen in met een meetpunt in de buurt van Biddinghuizen. Hiermee volgt het dagelijks bestuur van de gemeente de wens van GroenLinks en het CDA.(bron: omroep Flevoland)

Hoe werkt zo'n geluidsmeetpunt?
Het meetpunt bestaat uit een drietal vaste microfoonopstellingen die continue het geluid meten. De microfoons worden een paar straten uit elkaar geplaatst in een driehoek. Hierdoor kan het vliegtuiglawaai betrouwbaar worden gemeten. Door de driehoeksopstelling kan de richting van het geluid worden bepaald. Omdat er drie meetpunten zijn kunnen verstoringen - zoals een luidruchtige brommer - worden herkend en indien gewenst uit de resultaten worden gehaald.

In Dronten-West staat al bijna vijf jaar zo'n meetpunt.

Wat kun je ermee?
Het is de bedoeling in 2014 te starten met de metingen, dus als de vliegtuigen nog niet vliegen. Zo leg je de huidige situatie (nulmeting) dus goed vast. Handig om later nog eens naar terug te grijpen, bijvoorbeeld als die mooie voorspellingen en berekeningen toch niet helemaal blijken te kloppen.
Als het vliegverkeer is gegroeid tot 25.000 vluchten, is er een tussentijdse evaluatie voorzien. Ook dat is een mooi moment om met de werkelijke getallen (en dus niet alleen berekeningen) op tafel te komen.

Wat kost het?
Circa 11.000 euro per jaar. De gemeente Dronten neemt deze kosten voor haar rekening.

Wanneer komt het geluidsmeetpunt er?
Zodra zeker is dat de uitbreiding doorgaat en de routes definitief zijn. Dit zal in november 2014 het geval zijn volgens planning.

Worden we er blij van?
We gaan natuurlijk proberen de vliegroutes bij Biddinghuizen vandaan te houden en we proberen de uitbreiding van Lelystad Airport te voorkomen. Mocht dat niet lukken dan kunnen we met de geluidsmetingen de werkelijke overlast in beeld brengen en daarmee onderbouwd een klacht of protest indienen.
2 opmerkingen:

  1. 60 is gemiddeld, in de zomer meer, juist als je buiten bent.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben het idee dat er nu al meer geluid afkomstig is van de huidige vliegtuigen. Het lijkt of ze lager vliegen. Gaat dat de nulmeting niet beinvloeden?

    BeantwoordenVerwijderen