donderdag 26 juni 2014

kort verslag van een dag politiek Den Haag over Lelystad Airport (26-6-2014)


Ultrakorte samenvatting
Alles blijft zoals het was. Met 'dank' aan PvdA en VVD.

Staatssecretaris Mansveld
Vooraf een petitie aangeboden aan Mansveld. Mansveld was vol aandacht en zeer vriendelijk. Maar ze gaf - uiteraard - wel aan dat ze een afweging maakt op basis van alle belangen (en dus niet alleen de Biddinghuizense belangen). Ze noemde de petitie ook in het debat.
En ze komt nog een keer koffie drinken samen met Alders in de achtertuin van één van de leden van Vliegop uit Biddinghuizen. Ze is namelijk dol op Flevoland....... Maar dat veranderd uiteraard niets aan haar standpunt.

Debat (4 uur aan één stuk)
Eigenlijk was de hele oppositie tegen de luchthaven (GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP, PVV) of drong aan op uitstel met minimaal een paar jaar (CDA, SGP, D66).
SP, GroenLinks en CDA hebben één of meerdere punten die door ons zijn aangedragen meegenomen in het debat.
De oppositiepartijen hebben serieus de verschillende zorgen vanuit de luchtvaartsector of vanuit de omgeving/het milieu naar voren gebracht. Dit mocht echter niet baten. De VVD en PvdA (meerderheid) wilden geen millimeter bewegen en gingen inhoudelijk niet (PvdA) of nauwelijks (VVD)  in op alle bezwaren.

Ton Elias (VVD) negeerde aanvankelijk de protesten uit Flevoland en het standpunt van de gemeente Dronten. Hij is hier achteraf op aangesproken door twee Dronter VVD-gemeenteraadsleden.

Attje Kuiken (PvdA) heeft geen woord vuil gemaakt aan de problemen en bezwaren die door de verschillende partijen, belanghebbenden en luchtvaartmaatschappijen naar voren zijn gebracht. Ze stemde zonder veel toelichting in met de plannen.

Vervolg Tweede Kamer
De oppositiepartijen zullen nog met één of meerdere moties komen die min-of-meer aandringen op uitstel en / of afstel van de luchthaven. Gezien de opstelling van de VVD en PvdA zullen deze moties het niet halen.

Hoe verder?
Het politieke spoor is hiermee zo'n beetje klaar. Blijft over: bezwaar-/beroep en het juridische spoor.

Wethouder Piet Bleeker heeft afgelopen donderdag van de Dronter gemeenteraad de opdracht en financiële middelen gekregen om zich met hand-en-tand te verzetten tegen de huidige plannen voor de uitbreiding. Hij heeft hiervoor juridische bijstand ingehuurd.

De bezwaargroep Vliegop uit Biddinghuizen zal komen met een keigoed bezwaarschrift. Tevens wordt er een opzet gemaakt voor een bezwaarschrift die alle Biddinghuizenaren zelf gemakkelijk kunnen indienen.

Meer info op Omroep Flevoland

1 opmerking:

  1. Zo zie je maar weer .. Alle bezwaren wordt door de arrogante politieke partijen genegeerd. Men kijkt er niet eens naar. Dit wordt weer eens geld over de balk gooien , door Mansveld , kijk naar de Betuwelijn .

    BeantwoordenVerwijderen